preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

Folklor

 

 

voditeljica Marija Jelenić, učiteljica razredne nastave

 

 

 

 

 

 

      Mnogi su istaknuti  muzikolozi i poznavatelji međimurske pjesme isticali da se ona ubraja među najbolje, najoriginalnije i najljepše tvorevine na svijetu. Tom su se spoznajom vodili i djelatnici u Osnovnoj školi Mala Subotica te su očuvanju međimurske pjesme i plesa posvećivali mnogo truda. Najaktivniji su u tome bili učitelji glazbene kulture i razredne nastave koji su kroz izvannastavne aktivnosti (tamburašku i folklornu grupu) čuvali, njegovali i pronosili  međimursku pjesmu i ples. Tijekom nekoliko desetaka godina unatrag u radu s tamburaškom i folklornom grupom posebno su se zalagali učitelji glazbene kulture Antun Višnjarić i Marijan Martinjak te učiteljice razredne nastave Đurđa Horvat (danas ravnateljica) i Marija Jelenić.Ti su učitelji radom u izvannastavnim aktivnostima u školi doprinijeli da njihovi učenici, polaznici tamburaške i folklorne grupe, kasnije djeluju u mjesnom kulturno-umjetničkom društvu i tako i nakon osnovnoškolskog obrazovanja čuvaju, njeguju i prezentiraju međimursku pjesmu i ples.

      Priredbe koje su učenici i učitelji pripremali za mještane redovito su završavale međimurskim plesovima koje su u međimurskoj nošnji izvodili učenici OŠ Mala Subotica,  uključeni u folklornu grupu uz pratnju školskih tamburaša.

 

      Folklorna je skupina nakon nekoliko godina mirovanja ponovno pokrenuta 1992. godine kada je ponovno okupila velik broj učenika. Zapravo je cijela  jedna generacija učenika tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja sudjelovala u očuvanju međimurskih pjesama,  plesova i običaja. Nekoliko godina u školi su djelovale čak dvije dobne skupine folkloraša koji su se isticali nastupima na školskim priredbama, ali i na smotrama školskih folklornih skupina koje su se u to vrijeme održavale u Međimurju. 24. svibnja 1997. godine Osnovna škola Mala Subotica bila je domaćin i organizator jedne takve smotre.

Zapaženi nastup folklorne skupine Osnovne škole Mala Subotica održan je i na državnoj manifestaciji Dani kruha u Novoj Gradiški, gdje su uz međimurska jela i kolače uspješno predstavljeni i međimurska pjesma, ples i nošnja.

     Drugi segment kojemu su mali folkloraši posvećivali veliku pažnju su i međimurski običaji. Njegujući međimurske običaje učenici su prikupljali i stare etno-predmete, koji su im bili potrebni da bi uredili scenu za izvođenje pojedinog običaja.

Najviše su se izvodili običaji „snoboki“  „čehara“.

Mnogi članovi  školske folklorne skupine kasnije su se uključili u rad KUU “Zvon“ i tako nastavili čuvati međimursku baštinu i pronositi je širom Lijepe naše.

     Folklorna je skupina prerasla u etno-grupu u kojoj učenici upoznaju, prikupljaju i brinu o starim etno-predmetima. Prikupljajući te predmete učenici upoznaju svoju prošlost i nekadašnji život na ovim našim prostorima. Prikupljene predmete pohranjuju u etno-kutak, koji danas u novoobnovljenim prostorima Osnovne škole Mala Subotica podsjeća i budi nostalgiju za starim  vremenima. 

 

 

 

 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / www.os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju