preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 

TOMAŠ GORIČANEC, rodio se 1815. godine u Sobotici (Maloj Subotici). Bio je najbolji hrvatski kajkavski epski pjesnik.

Napisao je spjev o najslavnijoj hrvatskoj bitci i pobjedi nad Turcima „Opseđenje i poboj sisečki“ te više pjesama na latinskom jeziku.

Njegov spjev, pored neospornih estetskih kvaliteta prožet je i visokim etičkim kvalitetama, duhom hrvatskog domoljublja i našeg hrvatskog narodnog ponosa, a što je u vrijeme panslavističke plime bila prava rijetkost.

U Matici umrlih župe Sobotica piše:“ Tomaš Goričanec, dvadeset i dva ljeta star, z šakramenti vumirajučih zbatriven, klerikuš II. ljeta teologije predobre Matere biškupije zagrebačke, meštriji pesmarski vučen, vumerl od suhoga betega, pokopan i sproveden od vnogo poštovanoga gospona župnika Ivana Kiša i kapelana Štefa Baranašića.“

Velika je šteta što je tako mlad 1837. godine umro i kao što kaže dr Zvonimir Bartolić, koji je iz zaborava uzeo ovako kvalitetan opus mladog pjesnika, da sadašnja i buduća pokoljenja Male Subotice mogu biti ponosni što se pisac takvog djela, kao što je Opseđenje i poboj sisečki rodio u njihovom (našem) mjestu.


OPSEĐENJE I POBOJ SISEČKI

CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / www.os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju