preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 

Koordinatori projekta: Kristijan Jabuka Smiljanić i Iva Mihalic Krčmar

Schule draussen je Erasmus + projekt u koji su osim naše škole uključene i škole iz Latvije, Austrija, Mađarske i Poljske. Cilj projekta je smjestiti djelove nastave u neposrednu okolinu škole.

„Škola vani“ podrazumijeva se kao nadopuna školskoj nastavi te su nastavne jedinice izvan učionice usko povezane s onima u razredu.
 
Školsko dvorište, šuma, livada, flora i fauna, ali i muzeji, mjesta od povijesnog značaja, trgovi te susreti s ljudima, njihovim znanjem i iskustvima postaju izvorima učenja s kojima se želimo poslužiti. Želimo učiti o prirodi u prirodi i s prirodom, o funkcioniranju društva u društvu i s društvom. Redovite faze učenja izvan školske učionice povećavaju radost učenja, motivaciju, a posljedično i školski uspjeh. Faktor veselja radi bivanja „vani“ ostavlja pozitivan dojam na učenike. Te očekivane koristi vrijede i za učitelje. Cjeloviti i projektno-orijentirani pristup učenju potiče k tome socijalno zajedništvo i jača kako timski rad tako i konstruktivno ophođenje u konfliktima. Potiče sposobnost koncentracije, jača samoinicijativu, pažljivost, kreativnost i maštu, umreženo razmišljanje, samostalnost i samoodređenost. Redovito kretanje na nastavi je jedan daljnji dobitak. Školska djeca sjede puno i malo se kreću. Usko povezana s redovitim boravkom vani je i psihička dobrobit. Dobro nam je poznato kako se osjećamo mentalno osvježeni nakon boravka u prirodi.
 
Težnja je da projektom ostvarimo prekogranično partnerstvo europskih škola koje imaju slične interese i slijede isti cilj. Činjenica da u projektu sudjelujuće učiteljice i učitelji potječu iz različitog kulturnog podneblja te da škole imaju svoje kulturne, zemljopisne i školsko-pedagoške specifičnosti, čini primjenu projekta još zanimljivijom i svestranijom. Kroz raznolikost se nadopunjujemo. Učitelji mogu zajedno raditi, zajedno nešto postići, razmjenjivati svoja iskustva i znanja te učiti jedni od drugih. Učenici koji rade na istom projektu trebaju izmjenjivati svoje znanje stranog jezika. Trebaju se sprijateljiti i upoznati druge kulture. Zajednički projektni jezici, kako učitelja tako i učenika, su engleski i njemački.
 
Više o projektu na web stranici.
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / www.os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju