preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 

          

Hrabri telefon ove godine provodi projekt „Hrabri čuvari“ u suradnji s OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Novska, a uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je usmjeren na prevenciju i djelotvornu zaštitu djece od nasilja na Internetu kroz pružanje stručnih i djelotvornih informacija djeci, nastavnicima i roditeljima o mogućnostima interneta i učincima ove vrste nasilja. Sudjelovanjem u projektu podiže se svijest o štetnosti govora mržnje na Internetu, a učenici imaju priliku biti poučeni o njegovom odgovornom i sigurnom korištenju.

Glavna svrha projekta je osnaživanje djece, roditelja i škole kao zajednice u odgovaranju na izazove elektroničkog nasilja koje, za razliku od nasilja među vršnjacima „licem u lice“, ima snažnije posljedice jer se radi o pisanoj riječi koja ostaje na Internetu, dostupna je neograničenom broju djece, brzo se prenosi, a počinitelj može ostati anoniman. U skladu s tim, osnovna ideja je osvijestiti i osnažiti ciljane skupine (djecu, stručne suradnike i roditelje) na područjima važnima za psihosocijalni razvoj djece, razumijevanje vlastitih odgovornosti i moći u zaustavljanju elektroničkog nasilja te razumijevanje opasnosti zbog zloupotrebe Interneta.

Do sada su u sklopu projekta izrađena online verzija memory igre (koju možete pronaći na našoj web stranici), tiskani su edukativni materijali koji su podijeljeni školama (500 brošura „Sigurno surfanje“ svakoj školi) , a provedene su i fokus grupe s učenicima i nastavnicima u svrhu prikupljanja informacija vezanih uz ovu temu. Također u svakoj školi je održana jednodnevna edukacija nastavnika i stručnih suradnika, koja je uključivala jačanje njihovih kompetencija u području prevencije elektroničkog nasilja, a održano je i predavanje za roditelje na istu temu. Isplanirane su i osmišljene i radionice za djecu koje će provoditi educirani nastavnici/stručni suradnici s djecom. Nakon provedenih radionica djeca dobivaju naziv „Hrabri čuvari“ i tako preuzimaju aktivnu ulogu u zaustavljanju elektroničkog nasilja kroz međuvršnjačku pomoć. Aktivnosti projekta će se završiti s ljetnom školom na kojoj će sudjelovati 16 Hrabrih čuvara iz obje škole, a na kojoj će biti snimljena 2 video uratka na temu elektroničkog nasilja.

Uloga hrabrih čuvara:

U svakoj školi će biti uspostavljena grupa učenika pod nazivom Hrabri čuvari, koja će sudjelovati u 4 radionice na temu sigurnog surfanja (8 Hrabrih čuvara u svakoj školi – ukupno 16 djece). Kada završe ciklus od 4 radionice, djeca dobivaju titulu i preuzimaju aktivnu ulogu u zaustavljanja cyberbullyinga u svojoj školi. Njihova uloga uključuje edukaciju druge djece, ali i njihov izvor pomoći ako se nasilje dogodi, budući da iskustvo pokazuje da se djeca u takvim situacijama povjeravaju svojim vršnjacima jer vjeruju da ih oni bolje razumiju, dijele njihove probleme i proživljavaju ista ili barem slična iskustva.

U obje škole prvo će se razraditi plan upoznavanja ostalih učenika s Hrabrim čuvarima (to mogu biti poster prezentacije, prezentiranje na satovima razrednika i sl.) kako bi djeca znala tko su točno oni i koja je njihova uloga. Odnosno objasniti im da se njima mogu obratiti za pomoć, savjet ili podršku ako se nasilje na internetu dogodi. Osim predstavljanja svoje uloge čuvara, njihov zadatak će tijekom godine uključivati provedbu radionica s drugom djecom, održavanje raznih aktivnosti kojima je cilj osvještavanje ostale djece o nasilju na internetu, mogućnostima zaštite itd. Osim za djecu moguće je organizirati radionice i predavanja za roditelje/nastavnike i tako im iz dječje perspektive predočiti problem cyberbullyinga i kako mu pristupiti.

Hrabri čuvari

Pogledajte videe s ljetne škole u Novom Vinodolskom:


Hrabri čuvari - poruke o sigurnom internetu

Hrabri čuvari - aktivnosti na ljetnoj školi 2017.


CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / www.os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju