preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > O školi  > Povijest
Povijest
Od sredine 19.stoljeća podučavanjem su se bavili orguljaši, ali se u Maloj Subotici ne može naići na podatak da bi škola kontunirano radila, osim što su orguljaši pomagali župniku u predavanju vjeronauka.

1882. godine škola ne radi jer nema učitelja. 1840. godine škola je radila i imala 142 učenika. Godine 1854.građena je školska zgrada u Subotici.  
Prvi spomen sustavnog školstva u Maloj Subotici nalazimo u dopisu iz školske godine 1857./58. U dopisu se nalazi popis djece za školu za cijelu župu Subotica tj. sela Subotica, Orehovica, Podbrest i Vularija. 
1868. Krob Pal, nadinspektor škola, piše svim župnicima da je primjetio da djeca slabo pohađaju nastavu, a da je po zakonu iz 1868. dužnost svih roditelja slati djecu u školu. Mjesne i crkvene vlasti dužne su prijavljivati roditelje koji to ne rade kako bi mogli biti kažnjeni. U Međimurju gotovo nitko nije poslao izvještaj o nepolasku nadinspektoru.
Na popisu je 241 obveznik, no postajala je samo jedna učionica koja je mogla primiti 70-80-tero djece. Iz Podbresta su dolazile dvije djevojčice, iz Orehovice jedan dječak, a iz Vularije nitko. Učionica je napravljena u dvorištu u današnjoj Ulici Alojzija Stepinca, na mjestu gdje je pil Svetog Florijana. Uz učionicu je bio napravljen i stan za učitelja. Godine 1871. zidana je nova, ulična zgrada s jednom učionicom i stanom za drugog učitelja, ali samo za sela Mala Subotica, Benkovec, Jurčevec i Donji Štefanec.
1868. Krob Pal, nadinspektor škola, piše svim župnicima da je primjetio da djeca slabo pohađaju nastavu, a da je po zakonu iz 1868. dužnost svih roditelja slati djecu u školu. Mjesne i crkvene vlasti dužne su prijavljivati roditelje koji to ne rade kako bi mogli biti kažnjeni. U Međimurju gotovo nitko nije poslao izvještaj o nepolasku nadinspektoru.
Da bi nekako doskočili roditeljima koji nisu htjeli slati djecu u školu ili čija su djeca bježala iz škole, vlasti su naredile da se djeca koja ne polaze nastavu, imaju privesti silom, odnosno uz žandarsku pratnju. Neki od roditelja namjerno nisu slali djecu u školu, jer su im bila potrebna kod poslova u polju pa se i unatoč žandarskoj pratnji znalo događati da djeca bježe s nastave. 

Prije 1900. godine sela Palovec, Držimurec, Piškorovec i Strelec imali su zajedničku školu u Strelcu. 1900. godine je državi predana školska zgrada u Maloj Subotici koja je do toga vremena  bila pod crkvenom  upravom. Školu su gradili stanovnici Male Subotice, Benkovca, Jurčevca i Štefanca pa su od države tražili  da im nadoknade troškove. Državu su zbog toga i tužili, no parnica je izgubljena.

Poslije prvog svjetskog rata selo Orehovica, Podbrest, Vularija i Donji Štefanec imali su svoje zasebne škole i svoje učitelje, a u Suboticu su polazila djeca iz Male Subotice, Benkovca i Jurčevca. Nastava je počela u ožujku 1919. Prva je bila imenovana vi dio učiteljica Julijana Aman, a zatim i Milan Golubić kojemu je povjerena uprava škole. Treća učiteljica bila je Ljerka Matanović. 

Godine 1940. promijenjen je naziv škole ''STRELEC'' u ''DRŽIMUREC'', jer se ona i stvarno nalazila u Držimurcu već dvanaest godina. Prije toga  se nalazila u Strelcu.

29. veljače 1968. godine radnici građevinskog kombinata ''Međimurje'' započeli su s radovima na gradnji školske zgrade. 15. rujna 1967. godine započela je nova školska godina u novoj zgradi. Bila je to jedna od najsuvremenijih škola u Republici. Iste godine srušena je stara škola i Župni ured je uz dobrovoljne priloge izgradio pil SVETOG  FLORIJANA. U jesen 1969.godine učenici su dobrovoljnim radom uredili okoliš škole i ukrasili grmljem i drvećem. 1970. godine završeno je veliko športsko igralište kraj škole.
1976. godine započela je gradnja dječjeg vrtića koji je započeo s radom 1980. godine.

Od 1. rujna 1986. do 1. rujna 1995. godine integrirane su Osnovna škola Mala Subotica i Osnovna škola Orehovica u jednu školu. 
Od 1995. godine do danas škola je organizirana kao centrala škola u Maloj Subotici s Područnom školom u Držimurcu. 

U Držimurcu je 2004. godine adaptirana stara škola i dograđen novi dio zajedno sa športskom dvoranom. 

Godine 2006. završena je dogradnja i adaptacija postojeće školske zgrade i izgradnja školske športske dvorane u Maloj Subotici.
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / www.os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju